Zavolali si pápeža a neuveríte, čo sa stalo potom


Sladučká je chuť džúsu vytlačená z čerstvo dozretých plodov jasomvámtovravelníku. Tento konkrétny som nechal dozrievať dákych deväť mesiacov a teraz, po udalostiach posledných týždňov je najvyšší čas ho odtrhnúť, odšťaviť a vychutnať. 

Takto pred rokom sa objavili prvé zvesti, že na jeseň si na Slovensko zavoláme pápeža, lebo na jeseň bude vrcholiť tretia vlna pandémie a čo už môže byť lepší nápad ako hromadné podujatie v čase, keď sa treba vyvarovať v prvom rade hromadných podujatí. To samo o sebe nebola prekvapivá správa, mali sme za sebou čerstvú skúsenosť kostolov otvorených počas druhej vlny. Podaktorí ľudia skrátka radi umierajú a u nás takí ľudia majú moc, aj keď len tak neoficiálne. Stáva sa a podstatné je nechať ich poletovať s relikviami a neumrieť s nimi. Prekvapivé bolo, že pápeža sem zavolala osobne prezidentka. Teda bolo to prekvapivé pre mňa, pretože keď som ju onehdá volil, nahováral som si, že volím zodpovedne a v prospech liberálnej demokracie v prostredí sekulárneho štátu. Že práve táto prezidentka a za takých epidemiologických okolností vytiahne práve takúto habaďúru, to som si veru nepredstavoval. Ale ktohovie, možno len nemám dostatočnú fantáziu a vďaka tomu som spravil voličskú chybu, akú už hádam nespravím. Pomyslel som si vtedy o tom nápade a pozvaní mnohé. Netreba jatriť diskurz rozpisovaním sa do detailov, všetko to v princípe sumarizuje toto legendárne tričko v ponuke Kompótu

Pre množstvo ostatných ľudí to očividne až také prekvapenie nebolo, takže mi počas minulého leta vysvetlili niekoľko hlavných dôvodov, pre ktoré bolo pozvanie pápeža a s tým spojené obrovské zdravotné riziko, arogantný prostredník všetkým ostatným hromadným podujatiam, ktoré sa uskutočniť nemohli a nejakých minimálne 5 miliónov vynaložených eur z prezidentkinej strany vynikajúcim, priam geniálnym ťahom. 

Takže v prvom rade, ty netolerantný neznaboh, slepo hejtujúci všetko cirkevné, tento pápež je iný ako ostatné pápeže. Je osvietený, relativne liberálny, nechce brať reprodukčné práva ženám ani upaľovať homosexuálov. Takže takéhoto pápeža sem liberálne vystupujúca prezidentka zavolala, aby všetkým ukázala, že toto je kresťanstvo a nie Kuffa so Záborskou. Že veriaci aj neveriaci môžu existovať v krásnej symbióze. Tiež ho sem zavolala preto, lebo je to úžasná facka všetkým tým fundamentalistom, čo ich tu máme plno aj v parlamente, ktorým treba jasne ukázať, že kresťanská viera je o stavaní mostov a nie o radikálnom prikazovaní iným, ako majú žiť svoje životy, čo robiť so svojimi telami a ktorí dospelí ľudia môžu mať aké vzťahy s ktorými inými dospelými ľuďmi. Isteže, panoval všeobecný konsenzus v mojej bubline, cirkevní hodnostári principiálne nemajú byť pozývaní hlavami štátov, ktorých ústavy vyslovene hovoria o neviazaní sa na náboženstvo,  a zvlášť nie v takejto zlej epidemiologickej situácii, ale pápež mal prísť vytrieť katolibanského kocúra a vrátiť oficiálnu slovenskú cirkev na cestu milostnej dobroty. Samotná prezidentka k tomu dodávala, že pápež musí prísť asap, pandémia nepandémia, pretože jeho návšteva dodá Slovensku vlnu pozitivneho optimizmu, povzbudí nás v dobe temna a vďaka tomu všetci pochopíme, že máme držať pokope, vychádzať si v ústrety, hľadať to, čo nás spája a odsúvať to, čo sa rozdeľuje. 

V skratke, pápež v onen septembrový predĺžený víkend prišiel stavať mosty, spájať, zmierovať a ukončiť kultúrne vojny trápiace našu krásnu, avšak rozdelenú krajinu. Pápež bol prezentovaný ako niekto, kto by mal byť vzorom nám všetkým, pretože toto, a to si zapamätaj, ty nenávistný odľud, je dobrý pápež. 

Návšteva prebehla, fotečky pekné, výstupy na sociálnych sieťach vypublikované, organický reach na parádu, papaláštvo vypretŕčané. Epidemiologickej situácii to rozhodne nepomohlo, ale v princípe pápežská návšteva epidemiologickú situáciu u nás asi nijako zásadne nezhoršila. Čo si matne spomínam, nejaký grécky hodnostár sa na tom podujati covidom nakazil a zomrel, ale to sa dá brať ako bežný pracovný úraz a najmä to je vec medzi ním a bohom. 

Lenže čo ďalej? Ak sa bavíme o štátom financovaných projektoch za milióny, nie nevyhnutných, podstúpených v extra rizikovom období a ešte k tomu aj neveľmi šikovne balansujúcich na hrane toho či oficiálne sekulárny štát má organizovať teambuildingy náboženským korporáciam, asi by sa patrilo aj nejaké vyhodnotenie naplnenia stanovených cieľov. Podarilo sa dosiahnuť, čo sme si predsavzali? Prežívame obdobie celonárodného zmierenia? Podarilo sa katoliban upratať na svoje miesto? Tým, že liberálna prezidentka podala zmierlivú ruku konzervatívnej časti spoločnosti, podarilo sa utlmiť kultúrne vojny a zabezpečiť pokoj pre menšiny a ľudské práva vo všeobecnosti? Malo to, že som ten víkend musel prehodnocovať svoje presúvacie plány, aby som neostal niekde v zápche spôsobenej peristaltikou pápežskej stolice, nejaký zmysel?

Bez zbytočných emócii:
Už na jeseň na Slovensku vypukli najagresívnejšie protesty, aké sme za posledné roky zažili, tie postupne prešli do tohto roka a nateraz majú vrchol v nitrianskom skandovaní, že prezidentka je americká kurva. 

Stav vybudovaného mosta medzi konzervatívnou a liberálnou časťou spoločnosti vyzerá tak, že katoliban po ňom zúrivo prebehol po zuby ozbrojený a začal márovať hlava nehlava všetko, čo sa pohlo - od protipotratových návrhov, zaberaní ďalších dôležitých pozícii vo vedení štátu (taký Mikloško ako detský ombudsman) až po snahy zakazovať už aj umiestňovanie vlajok a samozrejme všetkými legislatívnymi procesmi pohŕdajúce ťaženie prorodinného valca nahlas poháňaného bojom proti liberalizmu. 

Čokoľvek si prezidentka reálne sľubovala od celého pápežského extempore (okrem tých fotiek), nestalo sa. Jej vlastné preferencie sú najnižšie ako kedy boli, žiadne pozitívne povznesenie a už vôbec nie zaceľovanie krajiny sa nekonalo. Efektivita vynaložených prostriedkov a kapitálu ľudskej vôle hlboko pod úrovňou efektivity legendárneho celoplošného testovania.

Teraz to celé ešte dorazil samotný pápež, ktorý sa zachoval ako klasická hlava katolíckej cirkvi a nie ako tá chiméra, ktorú si, vatikánskou PR mašinériou oklamaná podstatná časť spoločnosti na čele s prezidentkou predstavovali. Pápež sa jednak úplne nepokryte prihlásil k ruskej propagande, keď začal rozprávať o tom, že vojna na Ukrajine predsa musela byť vyprovokovaná, a jednak po americkom zrušení práva na interrupcie sa Rím ešte stále otriasa z hromadného orgazmu sprevádzaného vyhláseniami o úžasnej výzve pre celý svet, čo nastal vo Vatikáne. 

Prezidentka sa minulý rok všetkou svojou silou postavila za niekoho, kto stojí a očividne vždy stál na opačnej strane všetkého, čo ona bežne hlása, vďaka čomu bola zvolená, a čo je v prípade ruskej agresie dokonca v protiklade s oficiálnym postojom Slovenska a EÚ. Pápež pre Čaputovú je tým, čím bol Erdogan pre Kisku, poprípade Kočner pre Sulíka a Matoviča. 

Či sa to udialo preto, že bola tak dáko star-struck, alebo išlo o nejaký komplexnejší druh omylu, to netuším. Z návštevy, ktorá mala byť nezabudnuteľnou je niečo o čom je lepšie sa tváriť, že sa vlastne nestalo. Nepochybujem o tom, že keď bude mať niekto v podobnej pozícii podobnú príležitosť, udeje sa to zas. 



Zverejnenie komentára

10 Komentáre

  1. Pseudopápež František je Falošný Prorok z Apokalypsy. Čaká sa už len na nástup Antikrista. Vitajte v pekle, priatelia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ultra-konzervatívny fanatici v tom majú jasno.
      Takže pani prezidnetka vlastne mala pravdu, aj keď sa jej to veľmi nepodarilo.
      Ale reakcia inkvizítorských konzerv to skorigovala.

      Odstrániť
  2. Ziadam opravu: "Podarilo sa katoliban upratať na svoje miesto?" na Podarilo sa klerofasistov upratať na svoje miesto?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. :-D čiže pápež privítal zrušenie federálneho práva na potraty a autor to považuje za šokantný vývoj udalostí zo strany hlavy katolíckej cirkvi?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To, že som tvrdil? V žiadnom prípade to za nič také nepovažujem. Naopak považujem to za úplne samozrejmé, ale prezidentku to asi prekvapilo. Treba čítať s porozumením.

      Odstrániť
  4. S papezem je to podobne jako s Dubcekem - prislusna ideologie vytvari jejich myslenkovy ramec, ktery nedokazou nikdy prekrocit a predstavit si jinou moznost.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zdravím všetkých s lepšou pamäťou - na toto si nespomínam. Vie niekto objasniť background - "čím bol Erdogan pre Kisku"?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Kollárovi privátnu návštevu závidíš, ale jeho vieru nevidíš! Brilantný text Rado.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Keď píšeš o hlavách cirkví pozývaných hlavami štátov, tak len taká perlička, že pápež Franišek je hlavou RKC a zároveň hlavou štátu Vatikán, podobne kráľovná Alžbeta II. je hlavou Spojeného kráľovstva a ďalších 15 štátov Commonwealthu a zároveň hlavou Anglikánskej cirkvi. Jej manžel(teraz to už asi prešlo na syna Charlsa) bol stelesnením božstva pre domorodcov na ostrovoch v Oceánii vzývajúcich cargo kult...

    OdpovedaťOdstrániť

Sem môžeš napísať komentár, pretože komentáre tu zatiaľ sú. Ak sa to bude zneužívať, komentáre nebudú.