Nevedko vo svete kryptomien #4: Všade samý Chmelár

Tohtoročný január bol určite skvelý čas na množstvo vecí, ktoré ste dlho odkladali. Zhromaždiť vojsko na hraniciach, začať chodiť do fitka, premýšľať nad emigráciou alebo kúpiť si diárik na zapisovanie frustrácií z nadchádzajúceho roka. Popri tom však bol január 2022 aj nanajvýš nevhodný čas na niektoré iné veci, ktoré ste dlho odkladali. Zo všetkého najviac, snáď len s výnimkou lyžovačky na Donovaloch, to bol úplne nevhodný čas na laické nakupovanie kryptomien.  

A presne to som spravil.

Z nového roka uplynul sotva týždeň a moja kryptopeňaženka čerstvo zásobená voňavými bitcoinami, ethreumami, algorandami a cardanami bola o desať percent menej obťažkaná. Desať percent je už v tej kategórii prehier, na ktorými sa nedá mávnuť rukou, že no a čo, stalo sa, vyhodnotiť to ako drobné zakopnutie na inak úspešnej ceste životom, vybrať odtiaľ všetky peniaze nazad, vycúvať a ostatných poprosiť, aby to slovo na k už predo mnou v živote nespomínali. Desať percent už bolí a vyzýva k zarputilému, tvrdohlavému boju za nápravu aj keby sa čo dialo. Desať percent alebo päťdesiat percent už na iracionálnom indexe emotívnej bolesti spôsobenej zlými životnými rozhodnutiami vyzerá v podstate rovnako. Človeku chvíľu trvá kým sa nastaví na to, že to nebude ono bezstarostné pozorovanie zeleno zafarbených grafov, ktorému sa kryptosvet oddával počas uplynulého polroka s vrcholom v novembri, ale keď sa už raz nastaví, dá sa to celkom prehltnúť. Hlavne v kombinácii s tým, na čo som upozorňoval už viackrát a upozorňujú na to všetci - dávať do podobných ľahkovážností len peniaze, ktorých prípadná strata z vás neurobí bezdomovca ani dlžníka na výživnom. 

Zásadná otázka v takej situácii je: som dementný ignoramus iba ja a platím za vlastnú hlúposť, alebo je nás v tom viacero? Pátrajúc po odpovedi na ňu, došiel som úspešne k príjemnému zisteniu, že v tomto prípade je to skôr ten druhý prípad (i keď ani prvá verzia nie je úplne vylúčená). Ani český turista obúvajúci si sandálky pred výstupom na Lomničák nie je takým stelesnením ničím nepodloženého optimizmu, ako celý kryptosvet. Našiel som si hneď na začiatku niekoľko médií, ktoré o ňom denne čítam (napríklad Coindesk, Daily HODL, Crypto Potato) a drvivá väčšina článkov o predpokladanom vývoji kryptomien písaných ľuďmi považovaných za expertov na kryptomeny má iba dva módy. Buď je všetko úplne super, bitcoin rastie, altcoiny rastú, krypto je neodvratná budúcnosť a najneskôr do konca roka bude mať všetko na trhu štvornásobnú hodnotu. Druhý mód je, že všetko je aktuálne na prd, bitcoin stratil polovicu svojej hodnoty spred pár mesiacov, altcoiny padli ešte viac, ale aj tak, krypto je neodvratná budúcnosť a najneskôr na konci roka bude mať všetko na trhu, no nech nežerieme, dvojnásobnú hodnotu a navyše toto je ten čas, keď tam máte nasypať nové peniaze, pretože lacnejšie už nebude. Možno. Všetko možno. 

Je to vlastne úplne fuk, kto sa vyjadruje, ešte aj experti renomovaných bánk, auditorských firiem a investičných fondov z reálneho fiat sveta hovoria o bitcoine za 100 prípadne 200 tisíc dolárov v priebehu roka, maximálne dvoch. Kryptoinfluenceri ukazujú technické analýzy a všetky poklesy sú normálne ba priam žiadúce, aby sa mohli vyformovať nové dná, od ktorých sa jednotlivé meny odrazia, aby potom v žiarivom úsvite prudkých stúpaní dosiahli nové maximá a vyleteli, miestnym žargónom, na Mesiac. Opierajú sa pritom o historické dáta, pády z ktorých sa krypto zatiaľ vždy vrátilo silnejšie než predtým, o neustále prichádzajúce nové správy ako držitelia čoraz väčšieho kapitálu začínajú brať kryptomeny na milosť, ako sa reálny svet a krypto svet čoraz viac prepájajú, ako súčasných stomiliónov kryptopeňaženiek predstavuje na sedemmiliardovej zemeguli obrovský potenciál ďalšieho rastu, ako je krypto svet v rámci svojej adopcie mainstreamom presne tam, kde internet na začiatku 90. rokov a ako je to všetko krásne nezastaviteľné, neobmedziteľné a odsúdené k nevyhnutnému rastu. V princípe nemám dôvod im neveriť. Moje vlastné nastavenie sa z úvodného skeptického veľmi rýchlo ukázalo byť ako kryptooptimistické, ostalo kryptooptimistické, keď to padlo začiatkom roka a je kryptooptimistické ešte aj dnes, keď po útoku na Ukrajinu utrhlo z bitcoinu a spol. ďalšie zásadné percentá. 

Akurát teda popri tom všetkom  #dobrebude a #nepokazmesito stačí drobné vykuknutie do reality a to nesmelo napovie, že na Silvestra som mal o desať percent viac investovaných peňazí, než ôsmeho januára. Tak akože, do Blahovho vlasu a Marxovej brady, čo sa toto za ofajče?

Podstatné zistenie, ku ktorému ma priviedla úvodná strata (a s trochou predbiehania rovno poviem, že aj všetky nasledujúce, lebo v čase písania tohto článku už viem, že na tých úvodných mínus desať percent budem už čoskoro spomínať, ako na zlaté časy) bolo, že analytici, influenceri a ďalší experti kryptosveta sú všetko to, z čoho si robíme srandu, keď hovoríme o Eduardovi Chmelárovi a ešte viac. Čiže ľudia, čo za použitia komplikovaného odborného rozvažovania tušia, že sa niečo stane krátko potom, ako sa to stalo a neváhajú sa o to, podporení grafmi s množstvom trendových čiar, pohyblivých priemerov a desiatok ukazovateľov postavených na rôzne vysokej matematike, podeliť so všetkými ostatnými. Každá jedna zverejnená analýza začína uistením, že to nie je investičná rada, len taká tralala úvaha, ktorej sa nemá nikto držať. Naproti tomu každá rozprava o tom, čo sa s bitcoinom stalo včera presne vie, čo sa stalo a prečo sa stalo a ako to, že to nikto nevedel pred tým. Tým nechcem znižovať odbornosť ľudí, čo sa tomu venujú roky, ale teda alibizmus a generálovanie po bitve tu prekvitá sťaby pleseň v nevetranej kúpeľni.

 Isteže, z môjho pohľadu je aj to krokom vpred. Začínal som ako úplne nepoškvrnená lama a teraz som v štádiu, že síce neviem predpovedať, čo by sa mohlo diať a čo ktorá udalosť spôsobí, ale na tomto chmelárovskom leveli, už sa aspoň viem dozvedať, prečo sa stalo, čo sa stalo a ak také bude hroziť zas, budem mať tušenie, kam by to mohlo viesť. Ešte dákych dvadsať rokov čítania analýz tohto druhu a budem mať toľko skúseností, že možno aj dačo uhádnem dopredu. Teda ak ma dovtedy Alzheimer nepripraví o pamäť a/alebo svet o kryptomeny a peniaze vo všeobecnosti. 

S celkovým nastavením, že všetko je super, len treba ešte vydržať a už to naozaj bude besne rásť, teda ak dovtedy nepríde zasa niečo ďalšie, čo pošle veci ešte viac nadol, stráca nečinné čakanie a nebabranie s nakúpenými menami (inak hovorí sa tomu hodlovanie, podľa skratky HODL znamenajúce Hold On for Dear Life) podstatnú časť svojho čara. Chtiac nechtiac som teda aj ja musel prehodnotiť tento svoj priam rentiérsky zámer a ponoriť sa do kryptomien o ďalšiu úroveň hlbšie. Namiesto rátania koľko jácht si môžem dovoliť, som začal skúšať to čomu sa hovorí daily trading, alebo akoby tunajší minister financií povedal - hrajuškanie sa.

Ak čítanie si o tom, ktorý kryptoprojekt je podporyhodný a odmení sa investorovi rastom v strednodobom horizonte, ak múdro nakúpiš a necháš to tak, bola taká voľnočasová kratochvíľa, denné obchodovanie už hraničí so serióznou prácou, teda aspoň, čo sa stráveného času týka. Tiež na to treba oveľa sofistikovanejšie nástroje, než základný účet na Coinbase a zároveň sa pustiť do oblasti nazvanej technická analýza. Všetkým som si prešiel a stále prechádzam. Vysoká škola života, odbor finančná matematika. Keď sa teraz začnem o tom rozpisovať, mal by tento diel asi 20 tisíc znakov, takže si to nechám do toho nasledujúceho. 

Tento uzavriem konštatovaním, že z človeka čo si tesne pred Silvestrom povedal, že skrátka hodí nejaké peniaze do kryptomien, prečíta si o tom pár článkov a inak si bude žiť svoj život sa už po pár dňoch stal nanajvýš zaujatý jedinec s kopou okien otvorených v prehliadači, v každom nejaký iný graf, naťahujúci farebné čiary po obrazovke, striehnúci na čiarky pozornejšie ako kačacia pera po noci s Borisom K., čítajúci asi desať webov s aktuálnymi správami a do toho v jednom momente ešte aj sledujúci priamy prenos z tlačovky predsedu americkej centrálnej banky, pretože plány na zvýšenie úrokových sadzieb v USA sú sakra dôležité. Nie som si úplne istý, či práve toto mi v živote chýbalo, ale zrazu som to všetko mal. 

Koniec-koncov, aj tento článok som plánoval napísať o dva týždne skôr, než sa mi to konečne podarilo. Pretože popri tom všetkom Wall Street živote v domácej spálni zrazu na to akosi nebol čas. 

O tom všetkom nabudúce. 

(pokračovanie, dúfajme, čoskoro)

Zverejnenie komentára

1 Komentáre

Sem môžeš napísať komentár, pretože komentáre tu zatiaľ sú. Ak sa to bude zneužívať, komentáre nebudú.