Don^t Look Up

 


Úplne rozumiem tomu prečo Don't Look Up zbiera nadšené recenzie v mienkotvorných denníkoch. Je to film aký sme chceli, aby vznikol, pretože sme už unavení a frustrovaní z neustáleho a čoraz márnejšieho boja s ľudskou tupotou okolo seba. A konečne sa našiel niekto, kto to povedal za nás, dokonca niekto rešpektovaný, kto zohnal Leonarda di Capria alebo Meryl Streep, aby v tom zahrali a všetky tie peniaze potrebné na to, aby to vzniklo a v podobe presvedčivej satiry posunulo celému svetu náš vlastný pocit, že tento svet sa, vinou tých druhých, nie nás, v kravskú riť obracia. 

Zápletka s kométou je krásna a zrozumiteľná metafora. Na dlhých (až pridlhých) dva a pol hodinách umožňuje karikovať mnohé aspekty toho, čo naša bublina vidí, ako príčiny súčasného stavu. Je to aj vtipné, aj na zamyslenie a nepochybne poučné, ale je to až taký úžasný film, ako sa teraz renomovaní kultúrni redaktori tvária? To zasa celkom nie. Don't Look Up je chtiac či nechtiac, angažované umenie - najskôr posolstvo, potom film - a ako také sa sústredí na vlastnú zrozumiteľnosť a masovú prístupnosť, čo v konečnom dôsledku znamená, že nie je taký vtipný, ani úderný, ako by mohol byť. Je to ako keď ti kúpia tričko s nápisom "Ľuďom viete čo", keď ty si v skutočnosti chcel to originálne s textom "Ľuďom jebe". Ale to ti nekúpili, lebo to sa nehodí. Presne tak ostal na polceste Don't Look Up. Oklieštená a autocenzurovaná spoločenská satira v dobe cancel culture, mainstreamovej predposratosti a pokrytectva maskovanej ako slušnosť a snaha o vytváranie mostov. Láskavý humor, dalo by sa povedať. 

Tým pádom je to veľmi dlhá, slušne nadpriemerná a úžasne obsadená verzia edukatívneho videa, aké sa snažia robiť podaktoré oficiálne inštitúcie, aby ľudí ľahko zábavnou formou poučili o svete. Ak sa bavíme čisto o filmových kvalitách nie je to žiaden Vlk z Wall Street a ak sa bavíme o úderných filmoch kritizujúcich rozmach tupoty, tak to nie je žiadny The Hunt ani Idiocracy. Je to film vyrátaný pre nadšenú recenziu v novinách, ktoré si predplácate lebo vám dávajú pocit, že stojíte na správnej strane. 


Ďalšie stovky recenzií seriálov filmov a kníh nájdeš priamo na blogu Muža, ktorý má veľa času

Zverejnenie komentára

3 Komentáre

  1. Dik za tip na film, otazka dna znie, ako spravit tento film vtipnejsi a udernejsi ako by mohol byt?!../R.O./ lahko skonstatovat , tazsie spravit..a je to vobec treba?.. mne prave tie karikatury a vzory spravania sialenych politikov, poradcov, generalov, mediatorov, aj obycajnych ludi prisli uplne pravdive, snad by to tak prebehlo i v reale, keby sa to stalo../iste na uliciach by prebiehalo viac nasilia, snad aj viac uzivania si/uveritelny scenar s temnym koncom.../medialne lzi, hysteria a prerod postav prebehli smiesne plytko, ale ci nie sme taki?...modlenie sa i ked to uz nikto nevie, heh/ naopak kto chce intelektualnejsiu verziu nech si pozrie Lars von Treirsovu Melancholiu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chápem, že otázka je na Rada Ondřejíčka, ale toto je presne problém, ktorý dnes trápi mnohých ľudí: Keď niekto niečo skritizuje, tak by mal prísť aj s návrhom riešenia.

      Nemôžem si pomôcť, ale mne to príde smiešne.... Prečo by mal kritik (v tomto prípade "filmový kritik") dávať návody tvorcom? Prečo by mal kritik politickej situácie alebo kritik vlády dávať návody, ako by to mali riešiť? Na to sú platení z našich daní, aby to riešili a skutočným tvorcom je názor "bežných ľudí" ukradnutý.... Profíci im nebudú radiť, ako to alebo tamto mali urobiť.... teda aspoň si myslím... :)

      Odstrániť
  2. Celkom pekne aj keď celkom "jedovato" napísané, ale Rado už iný asi určite nebude.... :))))

    OdpovedaťOdstrániť

Sem môžeš napísať komentár, pretože komentáre tu zatiaľ sú. Ak sa to bude zneužívať, komentáre nebudú.