Redakcia Postoja uráža kresťanov!

Neviem o čo presne svoj postoj opierajú homofóbi medzi nami, ale ja si dovolím svoj postoj oprieť rovno o zákony. Nejdem hovoriť, že to v slušnej spoločnosti je homofóbia znakom nechutnej zaostalosti, pretože slušnosť je vcelku subjektívna kategorizácia a ja ako človek čo mocno przeklina a aj všeličo iné robí sa nejdem tváriť, že som jej etalónom či nebodaj arbitrom. Na to máme Hríba s Kordom. Ale našťastie môžem rovno povedať, že homofóbia je znakom odpornej zaostalosti v právnej spoločnosti. Vzťahujú sa na ňu rovnaké zákony, ako trebárs na rasizmus. Niežeby ich tu niekto vymáhal, tak civilizačne ďaleko ešte nie sme, ale v tých zákonoch to je. Keď sa hlásite do zamestnania nesmú vás odmietnuť kvôli farbe pleti a rovnako vás nesmú odmietnuť kvôli sexuálnej orientácii, dokonca sa vás na ňu nesmú ani pýtať. Rasizmus a homofóbia sú z právneho hľadiska zarovno a homofóbi sú presne rovnako zlí ľudia, ako rasisti.

Ak teda má niekto dojem, že požiadavka, aby v RTVS mohli byť vidieť zaľúbené heterosexuálne páry, ale v žiadnom prípade nie homosexuálne páry, je vec názoru, tak potom by rovnako vecou názoru bolo aj to, keby niekto verejne žiadal, aby RTVS ukazovala belochov, ale v žiadnom prípade nie černochov či Rómov. Presne tak ako nikomu príčetnému, či aspoň neochotnému vystaviť sa trestnému stíhaniu, nenapadne hovoriť o nejakom "rasistickom názore" ako niečom k čomu máme pristupovať s rešpektom, aký si legitímne názory zaslúžia, tak je rovnako blbé až trestné, požadovať úctu k akémusi "homofóbnemu názoru". Homofóbia ani rasizmus nie sú názory. Rasistický/homofóbny názor sú oxymorony. Názory sú vecou rácia. Rasizmus a homofóbia sú formy načisto iracionálnej nenávisti. A teda môžeme sa sporiť a posúvať čiaru toho, čo je a čo ešte nie je homofóbny názor, ale  vykazovať decentné prejavy lásky z verejného priestoru, či v tomto aktuálnom prípade z obrazoviek verejnoprávnej RTVS, len pre ich homosexuálnu povahu, je homofóbia par excellence. V ideálnom svete by také niečo nemal požadovať absolútne nikto a v reálnom svete, dokonca aj v podkarpatských spoločenských podmienkach, aspoň nie ľudia platení z verejných peňazí. Tak ako bol Mazurek odsúdený za rasistické reči, mohol by byť pokojne hocikto, zvlášť niekto verejne exponovaný - politik, celebrita, či biskup, odsúdený za homofóbne reči. Homofóbia je pliaga, ktorá zničila už mnoho životov a homofóbi, teda nositelia homofóbnych názorov sú Kolektív Odporných Kriticky Obmedzených Tupých Indivíduí. Napísal som to takto obšírne, ale našťastie si z toho môžete urobiť skratku. 

Čiže na verejnom odsúdení homofóbie a homofóbov nie je nič zlé. Je to dokonca žiadúce, aby verejne zaznievali hlasy odsudzujúce túto formu zla. Rovnako ako v prípade toho rasizmu. Alebo korupcie, kradnutia, vraždenia a tak ďalej. Dá sa také odsúdenie vyjadriť kultivovane, ale dá sa to urobiť aj vulgárne. Ja sa očividne prikláňam k druhej možnosti, pretože homofóbi si kultivované rečičky nezaslúžia. Načo? Tak ako nebudem plytvať svojou energiou alebo sebaovládaním pri výbere slovníka na nejakého rasistu či nácka, nebudem to robiť ani pri homofóboch. A tak sa stalo, že keď som v piatok uverejnil na Cynickej oblude veľmi úspešný vtip s biskupom Haľkom, ktorý sa prejavil ako prvotriedny homofób a potom sa tam do diskusie navalilo kopu iných homofóbov tvrdiacich, že homofóbne postoje sú predsa legitímny názor, ktorý si treba vážiť, v jednom momente som to nevydržal a jednému z tých obhajcov čistého zla som odpísal, že ľudia s takými názormi sú skrátka odporní kokoti. Pardon my French, isteže, ale na druhej strane, snaha tvrdiť, že časť spoločnosti má byť diskriminovaná kvôli svojej orientácii je oveľa väčšie hulvátstvo, grobianstvo a neslušnosť, než ľubovoľné vulgárne slovo. Nadávať na vplyvných homofóbov je ako ísť s nožikom proti tanku. 

A tu to mohlo celé skončiť. Respektíve mohlo to skončiť asi o minútu neskôr, pretože presne toľko trvalo, kým som tú svoju reakciu z facebooku Cynickej obludy zmazal. Niežeby som za ňu hanbil, ale už pred viac ako rokom som si povedal, že na Cynickej oblude nebudem reagovať na takých idiotov, pretože môj čas a pozornosť sú príliš vzácne, aby som ich dopriaval náckom, rasistom, homofóbom, voličom Fica, Kollára a tak ďalej. Reálne takým ľuďom okamžite dávam ban a je to lepšie pre všetkých. Teraz som po dlhej dobe nevydržal, vzápätí som si uvedomil, že som tým porušil svoju vlastnú zásadu a zmazal som to. 

Ale dotknutý občan si urobil screenshot a hybaj s ním do redakcie Postoja. Celá vec tak mala ešte dohru, ktorá prekonala všetko, čo zaznelo doteraz. 

Na Postoji totiž rýchlo zosmolili článok s nadpisom "Rado Ondřejíček na Facebooku opäť urážal kresťanov"

Že niečo také vyšlo som sa už tradične dozvedel z toho, že mi niekoľko desiatok typických dobrých kresťanov zrazu napísalo správy so želaniami smrti, ťažkých chorôb, poprípade s prísľubmi fyzického násilia na mojej osobe. Podľa konzistencie a zápachu tej žumpy som hneď vedel, že sa niečo so mnou muselo zjaviť na Postoji alebo na Hlavných správach. 

Samozrejme nechcem brať redaktorom Postoja ich zväzácku snahu urobiť mi čo najhoršie, ich premyslené zdôrazňovanie, že som spolupracovníkom SME a stavanie sa do pozície obetí, kde oni chudáci kresťania (i keď v prípade Postoja by som sa chcel vyhnúť výrazu kresťania a radšej hovoril o kresťanistoch, či katolibancoch, nech to je odlíšené) trpia pod smrtiacimi útokmi celého zvyšku sveta. Vtip je v tom, že ja som nikde žiadnych kresťanov ani kresťanstvo nespomínal. Ani vizuálne. Ja som nadával len a len homofóbom. Vyslovene som hovoril o ľuďoch s homofóbnymi názormi. Homofóbi sú nepochybne aj medzi ateistami alebo budhistami. Ale v Postoji sa rozhodli, že ak sa hovorí o homofóboch hovorí sa o kresťanoch. A ja netuším prečo, akurát viem, že to z ich strany voči kresťanstvu a kresťanom vôbec nie je pekné.

Celá debata sa odpichla od biskupa Haľka. Haľko je očividne homofób ako z učebnice, o tom nie je pochybnosť. Že je zároveň aj biskup je síce smutné, ale to naozaj nie je niečo, čo by som spôsobil ja. To je medzi ním a jeho zamestnávateľom. Je pravdepodobne aj kresťanom, ale pokojne to môže byť aj filatelista, poľovník, amatérsky hráč na hoboj, obdivovateľ čipkovaného spodného prádla, taxidermista alebo fanúšik Chelsea. V mojom vyjadrení nebolo nič z toho špecifikované, pretože nič z toho nie je podstatné. Homofóbia a konfesijná príslušnosť, ani väčšina iných vecí, ktorými sa človek rád zaoberá, spolu nijako nesúvisia. Homofób je homofób, tak ako rasista je rasista a nácek nácek. V Postoji mohol pokojne vyjsť text "Ondřejíček na facebooku urážal hobojistov" alebo "Ondřejíček na facebooku urážal milovníkov čipkovaného spodného prádla", ale oni sa rozhodli, že vo vulgárnom nadávaní homofóbov uvidia urážku kresťanov. 

Postavili rovná sa medzi kresťantvo a homofóbiu. A keďže o homofóbii vieme, že je to hnusný, odporný, nehumánny jav na jednej úrovni s rasizmom, ktorý dokonca postihujú aj zákony, tak vlastne redakcia Postoja úplne nasurovo povedala veľmi škaredú vec o kresťanoch ako takých. Napríklad, z kresťanov ktorých ja osobne poznám, ani jeden nie je homofób. Sú to slušní ľudia, nie homofóbi. Je od redakcie Postoja nanajvýš nefér prisudzovať im také odpudivé charakteristiky len preto, že veria v učenie Ježiša Krista. To nie je hanba byť kresťan, viete, Postojáci? Úprimne, ja by som si to nedovolil, ale teda etické pravidlá v redakcii Postoja sú očividne posunuté niekde celkom inde a nebránia im v stotožňovaní náboženského presvedčenia s niečím, čo je považované za trestný čin. 

Neviem sa dočkať, čo na to Žilinka, až sa vráti z Ruska. 

Zverejnenie komentára

8 Komentáre

  1. Niekde mozno existuje alternativna realita kde je Jezis K. transexualna lezbicka zena :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kniha Chatrč... no, skoro. Je tam Boh Otec ako černoška. Poznám ľudí od nás z kostola ktorých by také zistenie zabilo :-D

      Odstrániť
  2. Nechutne veľa ľudí číta dezinformačné médiá typu Hlavné správy, Aeronet a podobne a berie ich ako normálne zdroje informácií a od štandardných médií sa odvracajú z rôznych skutočných alebo vymyslených dôvodov. Komentáre typu Sima Magušinová alebo teraz toto pri debate o vyjadrení biskupa Haľka vytvárajú pre týchto, často ľahko zmanipulovateľných ľudí, len ďalší argument, že štandardné médiá netreba čítať, lebo jediný, kto nás neklame, je vedúci kolotoča, Sopko či Rostas. Aj komentáre tohto typu prispievajú k tomu, že ľudia sa prikláňajú k dezinformačnej "alternatíve", čo je veľmi nebezpečné. V konečnom dôsledku teda autor takýchto komentárov robí spoločnosti medvediu službu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nuz, napriek tomu, ze v autorovom texte mozme nejasne tusit Od Nasho Draheho Rebela Este Jeden Inteligentny, Celistvy Eticky Konstrukt, Je Evidentne Kratkozrake Ocakavat Konstruktivnu Odpoved, Takze ...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dedko hovorí:
    Keď som bol malý chlapec, bola homosexualita trestná.
    Keď som vyštudoval, bola tolerovaná.
    Dnes je propagovaná.
    A dúfam, že umriem skôr, ako bude povinná.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Odporúčam si prečítať Evanjelium podľa Matúša, kapitola 23. Slová zákonníci a farizeji nahraďte slovom katolíci (tí za života Ježiša totiž neboli a tak o nich nemohol hlásať) a je to veľmi presné a trefné. Myslím, že ak by chodil dnes Ježiš po Zemi, minimálne ku niektorým katolíkom by sa nepriznal (a možno aj protestantom). Ich viera je zákonnícka a farizejská.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pán Ondřejíček, Váš komentár možno nebol presne jazyk na recepciu u britskej kráľovnej, ale obsahovo úplne presný.
    Len aby ste vedeli, že na Slovensku je dosť ľudí, ktorí nepotrebujú "deduška na obláčiku", aby boli slušní a mravní.
    Držím palce.

    OdpovedaťOdstrániť

Sem môžeš napísať komentár, pretože komentáre tu zatiaľ sú. Ak sa to bude zneužívať, komentáre nebudú.